Dragkroksbesiktning

Att besiktiga en dragkrok tar cirka tre minuter och kostar 380 kronor.

Att det är så dyrt att besiktiga en dragkrok i förhållande till en vanlig kontrollbesiktning är följande:

Varför är det så dyrt att göra en dragkroksbesiktning?

Den viktigaste förklaringen till den till synes omotiverade prisskillnaden är att dragkroksbesiktningen inte är en kontrollbesiktning utan en registreringsbesiktning.

Priset för en registreringsbesiktning ska inte bara täcka kostnaden för den tekniska personalens arbetstid då fordonet står på lyften eller banan som i de flesta fall utgör en mindre del av den totala produktionskostnaden.

Priset ska också täcka kostnader för administrativ tid (såväl på besiktningsstationen som på den centrala teknikavdelningen) vid sidan av ”besiktningstiden” samt utveckling av de system och rutiner som Bilprovningen använder för att kunna genomföra och rapportera registreringsbesiktningar av olika slag.

Dessa system och rutiner är mer omfattande och utsatta för fler kostnadsdrivande förändringar – oftast på grund av regeländringar – än de relativt stabila systemen och rutinerna för kontrollbesiktningsverksamheten.

Dragkroksbesiktningen får bära sin andel av dessa kostnader vilket ger ett högre pris än för kontrollbesiktning av personbil.

I detta avseende ska en dragskroksbesiktning inte jämföras med en kontrollbesiktning utan med en annan registreringsbesiktning.

Priserna för Bilprovningens samtliga produkter och tjänster ska vara desamma oavsett var i landet de utförs och dessutom oavsett skicket på det fordon som besiktas.

Lotta Löfgren, Bilprovningen

Taggar: ,

En kommentar på “Dragkroksbesiktning

  1. Hej
    Jag har monterat drag på min bil och skulle vilja få tid för att få detta besiktigat,
    Hur går det till väga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *