Kontrollera fordonsrelaterade skulder

Nu har myndigheten Transportstyrelsen lanserat två olika tjänster för att göra det enklare att kontrollera eventuella fordonsrelaterade skulder på sitt eget och andras fordon. Genom tjänsterna hoppas vi kunna underlätta för dig att få den information du söker dygnet runt, även utanför kontorstid.

E-tjänst – Fordonets skulderskulder

I e-tjänsten, Fordonets skulder visas skulder på fordon som ägs av dig som har loggat in i tjänsten och som har uppkommit efter den 1 juli 2014. I e-tjänsten visas utöver själva skulden också information om bankgiro, OCR-nummer och förfallodatum. För att logga in i tjänsten krävs inloggning med e-legitimation eller mobilt BankID.

De skulder som visas är de som omfattas av begreppet fordonsrelaterade skulder, det vill säga:

  • trängselskatt
  • fordonskatt
  • felparkeringsavgift
  • infrastrukturavgift

Här hittar du tjänsten ”Fordonets skulder”

Automatisk telefontjänst

Däremot kan Transportstyrelsen inte visa fordonsrelaterade skulder på andra fordon än dina egna via e-tjänsten. Anledningen till detta är att det i dagsläget saknas juridiskt stöd för att visa skulder för fordon som någon annan person äger via webben. Vill du kontrollera om ett fordon har obetalda fordonsrelaterade skulder finns det dock en möjlighet genom den automatiska telefontjänsten Fordonsuppgifter.

Även via telefontjänsten går det att få uppgifter om obetalda fordonsrelaterade skulder upplästa i luren. Och precis som för e-tjänsten omfattas skulder som har uppkommit efter den 1 juli 2014. Skillnaden mot e-tjänsten är att det här inte finns någon begränsning om egna fordon och att du alltså också kan fråga på fordon som ägs av någon annan.

Taggar: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *