Två tredjedelar av Bilprovningen säljs ut

Staten äger i dagsläget 52 procent av Svensk Bilprovning. Nu ska två tredjedelar av alla stationer säljas till högstbjudande meddelar riksdagen.

Marknaden för bilprovning har nyligen avreglerats, men det är dock långt kvar till en väl fungerande marknad. Detta är beror på Svensk Bilprovnings dominerande ställning.

Bolaget har delat upp stationerna i följande grupper:

  • Riksgruppen som täcker hela Sverige – säljs ej.
  • Den nordöstra gruppen med stationer i främst Mälardalen och norra Sverige – ska säljas.
  • Sydvästra gruppen med stationer i västra och södra Sverige – ska säljas.

Det innebär att Svensk Bilprovning i framtiden kommer att bli ett väsentligt mycket mindre bolag, men fortsätter att finnas i hela landet.

De två andra grupperna ska säljas till den som betalar bäst, enligt ett pressmeddelande från AB Svensk Bilprovning. Verksamheten och fastigheterna ska säljas var för sig, även det för att få så mycket betalt som möjligt.

Vi ser fram emot ytterligare konkurrens och att få möjlighet att konkurrera på lika villkor som andra aktörer, säger Magnus Ehrenstråhle, vd Bilprovningen i ett på pressmeddelande.

Det formella beslutet om försäljning fattades av ägarna vid en extra bolagsstämma den 27 januari. Avgörandet har legat hos regeringen som är majoritetsägare och som nu har meddelat att man vill genomföra försäljningen. Regeringens förväntningar är att ett avtal ska finnas klart under andra kvartalet 2012.

Här kan du se indelningen mellan bilprovningsstationerna:

Taggar: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *